Anne-bebek teması güçlü bağlar oluşturur ve özgüven oluşturur
Sarılmanın ruh sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğunu belirten Uzman Klinik Psikolog İnci Işık İdeal, “Sarılmak sevdiklerimizle aramızdaki bağı güçlendirir ve kendimizi iyi hissetmemizi sağlar.” dedim. Bebeklerin doğdukları andan itibaren kucaklanmaya ihtiyaçları olduğunu vurgulayan İdeal, “Anneleri kucaklandığında kendilerini güvende hissederler ve ebeveyn ile çocuk arasında güçlü bir bağ kurulur. Çocuğun özgüveninin artmasına yardımcı olur. Fiziksel temas, çocukların duygularını düzenlemelerine yardımcı olur.” Dava, çocuklara sarılarak sevgiyi hissettirmenin değerine vurgu yaptı.
Amerika’da ortaya çıkan ve sarılmaya ve kucaklaşmaya adanmış bir gün olan 21 Ocak Dünya Sarılma Günü, 1986’dan beri kutlanıyor. Dünya Sarılma Günü, herkesi aile ve arkadaşlara daha sık sarılmaya teşvik etmeyi amaçlıyor.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog İnci Parıltı İdeal, 21 Ocak Dünya Sarılma Günü vesilesiyle yaptığı açıklamada, sarılmanın değerini ve psikoloji üzerindeki etkilerini değerlendirdi.
Sarılmak ruh sağlığınız için iyidir
Sarılmanın ruh sağlığı üzerindeki olumlu etkilerine dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog İnci Işık Dava, “Sarılma eylemi sırasında oksitosin hormonu salgılanır ve bu hormonun birçok olumlu faydası vardır. Sarılmanın ruh sağlığımız üzerinde de olumlu etkileri vardır. Sarılmak sevdiklerimizle olan ilişkimizi güçlendirir ve kendimizi iyi hissetmemizi sağlar.” dedim.
Hayatın ilk evrelerinde anne ile temas çok önemlidir.
Çocukların gelişiminde duyusal temasın çok değerli olduğuna dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog İnci Parıltı İdeal, “Doğumdan sonra annelerin bebeklerini kucağına aldıkları ilk andan itibaren vücutlarında oksitosin hormonu salınımı artıyor, bu da annelerin bebeklerini kucağına almalarını sağlıyor. bebekleriyle bağ kurmalarını sağlar. Güvenli bağlanmanın sağlanması için çocuğun duygusal ihtiyaçlarının birincil bakıcısı tarafından karşılanması çok önemlidir. Hayatın erken dönemlerinde ten tene temas, anne ve bebek arasındaki ilişkinin temelini oluşturur.” dedi.
Sarılmak bebeğe inanç duygusu verir
Bebeklerin doğdukları andan itibaren kucaklanmaya ihtiyaç duyduklarını belirten İnci Parıltı Dava, “Anneleri onlara sarıldığında kendilerini güvende hissederler ve ebeveyn ile çocuk arasında güçlü bir bağ kurulur. Çocuğun özgüveninin artmasına yardımcı olur. Fiziksel temas, çocukların duygularını düzenlemelerine yardımcı olur. Yoğun bir duyguyla baş etmeye ve sakinleşmeye yardımcı olur. Çocuklara sarılarak sevgiyi hissettirmek önemli.” dedim.
Stresle başa çıkmasına yardımcı olur
Uzman Klinik Psikolog İnci Parıltı Dava, annenin çocukla temasının çocuğun karşılaşacağı zorluklarla baş etmesine de yardımcı olacağını belirterek, “Çocuğunuz sinirlendiğinde, onunla temasa geçtiğinizde kendinden emin hissediyor. . Çocukların karşılaşacakları gerilimle baş etmelerine de yardımcı olur. Daha neşeli ve sevilmiş hissederler. Oksitosin ayrıca sosyal bağların kurulmasına da yardımcı olur. Oksitosin hormonu ile tansiyon seviyesi düşer, tansiyon dengelenir ve bağışıklık sistemi güçlenir. Daha hızlı yara iyileşmesini destekler. Aynı zamanda, bir çocuğun karşılaşabileceği sosyal ve diğer türden gerilimlerle başa çıkmalarına yardımcı olur.” dedi.
Sevilmeyen çocuklar olumsuz etkilenir.
Çocukların gelişimleri için çeşitli duyusal uyaranlara ihtiyaç duyduklarını da belirten Uzman Klinik Psikolog İnci Işık İdeal, “Bu nedenle fiziksel temas ve çeşitli ten teması onlar için çok önemli. Çocukların bilişsel gelişimini hızlandırır. Yapılan araştırmalara göre; Doğumdan sonra sevgi görmeyen ve ten tene teması olmayan çocukların bilişsel, duygusal ve fiziksel sorunlar yaşayabildiği ve kortizol düzeylerinin daha yüksek olduğu gözlemlendi.” dedim.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı