Haber

AFAD Deprem Danışma Kurulu Üyesi açıkladı: “Depremin büyüklüğü 7.7 ama şiddeti 11”

-AFAD Sarsıntı Danışma Kurulu Üyesi açıkladı: “Depremin büyüklüğü 7.7 ama şiddeti 11’di”

AFAD Sarsıntı Uygulama Meclis Üyesi Doç. Fikret Koçbulut, Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki depremden ilkinin 11, ikincisinin 10 şiddetinde ölçüldüğünü ve fay kırılmasının yaklaşık 300 km olduğunu söyledi.

SİVAS – AFAD Sarsıcı Uygulama Meclis Üyesi Doç. Fikret Koçbulut, Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki depremden ilkinin 11, ikincisinin 10 şiddetinde ölçüldüğünü ve fay kırılmasının yaklaşık 300 km olduğunu söyledi.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Tektonik Bilimler Dalı Öğretim Üyesi ve AFAD Zelzele Uygulama Konseyi Üyesi Doç. Dr. Fikret Koçbulut, tüm Türkiye’yi şoke eden depremlerin ardından açıklamalarda bulundu. Doç. Depremin ardından bölgeye giderek incelemelerde bulunduğunu belirten Dr. Koçbulut, “Tektonik öğretim üyeleri olarak biz deprem bölgesine gittiğimizde depremin oluşturduğu yüzey kırılmasının haritasını çıkarıyoruz. Gelecekte Türkiye’nin canlı fay haritasının yenilenmesinde tarafları gösteriyor.Özellikle 04.17 gecesi.Kuzeyde Adıyaman Çelikhan’dan başlayarak Malatya Erkenek, Kahramanmaraş Pazarcık, Türkoğlu, Narlı, Antep Islahiye, Nurdağı’ndan geçen bir yüzey kırığı haritaladık. Hatay’ın Hassa ve Kırıkhan ilçelerine bağlı. Uzunluğu 300 kilometreye yakın” dedi.

Adıyaman Çelikhan ile Malatya Pütürge arasında dikkatleri üzerine çekti.

Doç. Adıyaman Çelikhan ile Malatya Pütürge arasında 25 kilometrelik kesintisiz bir fay hattı olduğunu hatırlatan Dr. Fikret Koçbulut, “Özellikle karada çok büyük bir deprem ve çok uzun bir yüzey kırılması oluşturdu. 7.7 büyüklüğündeki depremin bir ucu Hatay Antakya civarına denk geliyor.Diğer ucu Adıyaman Çelikhan’a denk geliyor.Her iki uçta da gerilim geriliminin biriktiğini görüyoruz.Bu açıdan Antakya fayına dikkat etmemiz gerekiyor.Devamı kuzeyinde ise Çelikhan ile Malatya Pütürge’nin ortasında yaklaşık 25 kilometrelik bir bölümün kırılmamış olduğuna dikkat çekmek istiyorum, “2020 Elazığ Sivrice depremine baktığımızda o kuzey kesim de parçalandı. Artçı sarsıntılara baktığımızda güneyde Çelikhan civarında 4’ten fazla artçı sarsıntı görüyoruz” dedi.

“Canlı fay haritasında yenilenmesi gereken bir bölge var”

Doç. Malatya Doğanşehir ile Yeşilyurt arasındaki fay hattının yenilenmesi gerektiğini ifade eden Dr. Doğanşehir, saat 13.21 sıralarında meydana gelen depremde, “Doğanşehir’e kadar başlangıç ​​noktasından 140 kilometrelik yüzey kırığı var. Burada Doğanşehir ve Yeşilyurt’a kadar uzanan sınır boyunca canlı fay haritasında yenilenmesi gereken bir alan var ki bu da dikkatimizi çekiyor. Birçok kırık gördük ve fotoğrafladık. Bir şey dikkatimizi çekti. Bir şey dikkatimizi çekti. , yıkıma neden olan ikincisi üzerinde durmayacağız, faydadan uzaklaştıkça, yerini yeterince belirleyip yapıyı zeminde ona göre tasarlayıp inşa edeceğiz. Bunu yaparak bu doğa olaylarının afete dönüşmesini önleyeceğiz. Son 300 yılda iki büyük karasal deprem art arda yaşanacak ve bu kadar büyük bir yıkıma neden olması bir felaketten çok bir felakettir. önüne geçti” dedi.

“Depremin şiddeti 11 oldu”

Doç. Koçbulut, depremin şiddetinin meydana gelen yıkımla ölçüldüğünü belirterek, “Sivas’ta ilk depreme 250-300 kilometre, ikinci depreme ise 180 kilometre uzaktayız. Türkiye’nin en yaşlısına sorarsanız. Şu anda Sivas’ta ben hayatımda böyle deprem hissetmedim diyecek.Sarsıntı yoktu.Bu kadar mesafeden böyle hissediyorsak oradaki insanlar ne hissetti bir düşünün.İnsanlar büyük bir gürültü olduğunu söylüyorlar. Çünkü büyük kütleler kayar ve sürtünmeden dolayı ses ve ışık çıkar.Ayrıca dayanamazlar derler.Depremlere baktığımızda büyüklükleri 7.7 ve 7.6’dır.Şiddeti depremin yıkımıyla ölçülen bir ölçektir. ilk depremin şiddeti 11. Zaten son ölçeği 12. 12 büyüklüğünde bir depremde taşın üzerinde taş kalmıyor ve yerçekimi ortadan kalkıyor.İlk depremin şiddeti 11 olarak ölçülmüş, ikinci dünya uake 10 olarak ölçüldü. Yani bu yıkımları çok çok büyük depremler oluşturmuştur. civarında bir artçı sarsıntı meydana geldi. Bunların en büyüğü 6.6 idi ve gittikçe küçülüyor. Bu artçı sarsıntılar, hareketli bloklar tamamen yerine oturana kadar devam edecek” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu